Lapsettomuus

Suomessa 15% kaikista hedelmällisessä iässä olevista pareista kärsii tahattomasta lapsettomuudesta.


Määritelmät

Tahaton lapsettomuus (infertiliteetti) määritellään tilanteeksi, jossa pariskunta ei vuoden aktiivisesta yrittämisestä huolimatta ole onnistunut saamaan raskautta alulle.

Primaari lapsettomuus määritellään tilaksi, joka ilmenee parilla, jolla ei ole keskenmenoja, keskeytyksiä, kohdunulkoisia raskauksia tai synnytyksiä. Sekundaarinen lapsettomuus tarkoittaa tilannetta, jossa raskauksia on aiemmin esiintynyt nykyisessä tai menneissä parisuhteissa.

Lapsettomuuden syyt

Lapsettomuuden syy johtuu 30 %:ssa miehestä, 30 %:ssa naisesta ja 30 %:ssa molemmista. Tarkkojen selvitysten jälkeenkin ns. selittämättömän lapsettomuuden osuus on n. 15 %. Naisesta johtuvia syitä ovat munasolun irtoamattomuus (anovulaatio) munajohdinvauriot, endometrioosi, kohdun rakenneviat, muut synnynnäiset poikkeavuudet synnytinelimissä ja vaikeat yleissairaudet Miehestä johtuvia syitä ovat heikko siemennesteen laatu, laskeutumattomat kivekset, siittiövasta-aineet, tulehduksen jälkitilat (esim.sikotauti), synnynnäiset poikkeavuudet sukupuolielimissä, kiveskohjut, häiriöt siittiöiden muodostumista säätelevissä hormoneissa, erektio -ja siemensyöksyn häiriöt sekä vaikeat yleissairaudet.

 

 

IVF Video

IVF Hoitaja video