Kysymyksiä ja vastauksia

Koska omaa hedelmällisyyttä on syytä epäillä ja hakeutua tutkimuksiin?

Lapsettomuustutkimuksiin ja hoidon tarpeen arvioon on syytä hakeutua, jos raskaus ei ole käynnistynyt 12 kuukauden kuluttua siitä, kun ehkäisy on jätetty pois. Tutkimuksiin on syytä hakeutua jo aikaisemmin, jos on syytä epäillä, että munasolu ei irtoa (esim. kuukautiskiertoa ei ole ollenkaan tai se on hyvin pitkä). Hoitoon on syytä hakeutua aiemmin, jos naisella on ikää yli 37 v tai jos on ollut hoidettavana vaikean endometrioosin takia. Aikaisemmin tehtyjen lapsettomuustutkimusten poikkeavat löydökset tai gynekologisten toimenpiteiden (esim. leikkaukset) vaikutukset on syytä myös arvioida viiveettä.

Mitä itse voi tehdä raskauden todennäköisyyden parantamiseksi?

Säännöllinen kuukautiskierto (28 päivää) on yleensä merkki siitä, että munasolu irtoaa keskikierrossa. Hedelmöitysmahdollisuudet ovat parhaimmillaan ± 2 päivää munasolun irtoamisen (ovulaatio) ajankohdasta. Munasolun vapautumisen voi todentaa virtsasta tehtävällä ovulaatiotestillä, jonka saa apteekista ilman reseptiä. Ovulaatiotestin tullessa positiiviseksi on raskauden todennäköisyyden optimoimiseksi yhdyntä syytä ajoittaa viimeistään seuraavalle päivälle.

Vaikuttavatko elintavat hedelmällisyyteen?

Sekä miehen että naisen tulisi pyrkiä normaaleihin elintapoihin, joihin kuuluvat säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio sekä tasapainoisesti liikuntaa ja lepoa. Erityisen tärkeää olisi pyrkiä normaalipainoiseksi. Tupakoinnin lopettaminen on erittäin tärkeää sekä spontaanin raskauden että lapsettomuushoitojen onnistumiseksi. Tupakointi ei ainoastaan heikennä hedelmällisyyttä vaan lisää keskenmenon riskiä. Alkoholin säännöllistä tai liiallista käyttöä tulisi myös välttää.

Miten yli- tai alipaino ja hedelmällisyys ?

Ylipainoisten tulisi pyrkiä pitkäjänteiseen painonhallintaan sekä säännölliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Ylipaino lisää myös raskauden aikaisen sokeritaudin riskiä. Painon hallintaa on helpointa toteuttaa, kun se on pariskunnan yhteinen tavoite. Usein jo 5 % painon alennus parantaa raskauden todennäköisyyttä. Myös miehen ylipainoon liittyy siemennesteen laadun heikkenemistä.Ihannepainon (painoindeksi BMI alle 25) ylläpitäminen on eduksi, mutta myös alipainoino voi aiheuttaa hedelmällisyysongelmia.

Onko raskautta suunnittelevan syytä syödä foolihappoa ja muita vitamiineja?

Tavallinen monipuolinen ravinto on yleensä riittävä turvaamaan normaali hedelmällisyys. Suomessa naisten folaatin saanti ravinnosta ei kuitenkaan ole riittävä. Siksi foolihapo käyttöä suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville. Perusannos on 3 mg päivässä, alkaen jopa 3 kk ennen hedelmöitymistä. Päiväannoksen nostoa tasolle 5 mg/vrk suositellaan epilepsialääkkeeiden käyttäjille ja suolisto imeytymishäriöistä kärsiville (keliakia, laktoosi-intoleranssi, muut krooniset suolistotulehdukset). Riittävä foolihappopitoisuus lisää estää synnynnäisten epämuodostumien määrää ja hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Raskauden ajalle suunniteltuja monivitamiinivalmisteita voi käyttää ja erityisesti B12vitamiinin saanti on tärkeää.

Miten hedelmällisyyttä voidaan tutkia?

Hedelmällisyyden selvitys alkaa arvioimalla, tapahtuuko munasolun irtoaminen eli ovulaatio. Yleensä säännöllinen kuukautiskierto viittaa ovulaatioon, mutta virtsasta tehtävällä ns. kotitestillä voidaan varmistaa ovulaatiota edeltävän LH-hormonin nousu. Verinäytteestä tehtävä progesteronipitoisuuden mittaaminen puolestaantehdään lääkärin toimesta kuukautiskierron loppuvaiheessa ja sen perusteella voidaan suhteellisen varmasti todentaa ovulaatio. Kohdun normaali rakenne selviää yleensä tavanomaisen gynekologisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Lapsettomuushoitoihin perehtynyt gynekologi osaa myös arvioida munasarjojen reserviä ultraäänitutkimuksen avulla. Munajohtimien esteetön virtaus on mahdollista selvittää erityisellä ultraäänitutkimuksella, jossa kohtuun laitetun katetrin kautta ruiskutetaan kohtuun ja munajohtimiin keittosuolaliuosta ja ilmakuplia. Samalla tutkimuksella voidaan selvittää myös kohtuontelon rakenne ja pois sulkea esim. lihaskasvainten ja limakalvopolyyppien olemassaolo.